Sunday, March 9, 2014

UMRAH 2013: PERJALANAN YANG PENUH INDAH (Part 2)

Assalamualaikum...

Salam hari sabtu..:) dah 3 minggu kiter bekerja hari sabtu sampai kan bangun Subuh tadi pun terasa nak pergi kerja..lpas tue baru teringat..eh..hari Sabtu la..~nmpk tak betapa dedicatednya kiter..errkkk..~ Setelah bertangguh agak lama, hari nie kiter nak sambung kisah Umrah kiter.. mcm yg kiter promise kisah hari2 kiter di Madinah dan lawatan ke beberapa tempat hebat dalam sejarah Islam yang selama nie hanya dibaca dalam buku sejarah pendidikan Islam n tgk dalam rancangan Jejak Rasul...

Tak tau la kenapa, tapi kiter suka sangat gambar nie..:)

MADINAH AL-MUNAWARAH (DAY 2 - DAY 5)
Kiter ambik pakej dengan Andalusia Travel & Tours Sdn Bhd selama 15 hari. Kiter sangat-sangat berpuas hati dengan semua perkhidmatan yang disediakan. Dari servis di Malaysia lagi, staff ofis di Kuantan sangat helpful, semuanya sangat teratur, kelas disediakan sangat2 membantu dengan ustaz yg knowledgeable, perjalanan kiter sgt well organized, byk tempat2 hebat dilawati, mutawif yg hebat ~sehingga kiter pernah berdoa supaya ditemukan jodoh dengan lelaki hebat seperti mutawif itu..seriously..:) ~ food yang best, hotel yang dekat dengan masjid ~sangat dekat utk ke Masjid Nabawi dan 600 meter utk ke Masjidil Haram~ dan utk semuanya kiter bagi thumbs up...seriously.. kenaper kiter pilih company nie??? jawapan kiter mudah...time kitaorg decide nak pergi Umrah n plan nk cari pakej apa yang sesuai, esoknya sampai flyers Andalusia dalam peti surat rumah kitaorg...yup..that is..Bukanke bila kita mintak, Allah bg..itu la rezeki namanya. Utk kali nie kiter tak buat research and all the comparison study mcm selalu. Bila kiter jumpa flyers Andalusia dalm peti surat kiter anggap itu jodoh dari Allah..heheh..lgpun..Andalusia kan mmg well known..apa lagi nak???

Keindahan Masjid Nabawi
Selepas Ustazah tunjukkan kami semua jalan dan rutin di Masjid Nabawi maka bermula la rutin harian kiter sebagai Penziarah Rasulullah selama 5 hari.Bangun seawal 3.30 pagi, mandi dan bersiap untuk ke Masjid Nabawi bersolat subuh. Subuh masuk pukul 4 pagi. Bergerak beramai2 menuju ke Masjid, melintasi 2 batang jalan, menyusuri 3 blok kedai sambil menghirup udara subuh di Madinah. ~Udara segar..sejuk, hening..~ sambil melihat-lihat penjual yang menjual di kaki lima, ada yang masih berselimut tidur dikaki lima disamping barang jualan, ada yang baru nak start bukak kedai. Berjalan dengan memandang ke hadapan dan melihat tersergam Masjid Nabawi yg indah. Setiap kali kaki melangkah, kiter akan sentiasa kagum dengan keindahan Masjid Nabawi. Sanagt-sangat indah. Melangkah ke kawasan Masjid, tak lupa pesan kat ayah "Nanti, kiter jumpa kat sini yer" saat kaki jejak pintu An Nisa, memberi salam kepada Rasulullah. ~satu rasa indah, juga rasa sayu, rasa rindu~ Mencari-cari ruang antara jemaah yang besar-besar. dan menikmati rasa bening dengan suara Imam yg mengimamkan solat. ~satu rasa yang sangat indah..indah yang amat~ Selesai solat Subuh dan solat sunat, kiter keluar, mancari uncang kasut, melihat waktu solat Zohor di papan di pintu keluar Masjid dan keluar mencari ayah yang menunggu di luar kawasan solat perempuan. Berjalan lagi utk pulang ke hotel.

Papan tanda waktu solat.
Kiter akan melihat-lihat payung-payung gergasi di Masjid. Sangat teringin untuk melihat bagaimana payung ini terbuka di waktu pagi. ~Alhamdullilah, permintaan sekecil itu pun Allah tunaikan.~ waktu nie penjual akan sibuk membuat lelongan jualan di luar pagar Masjid. kiter akan kembali ke hotel, breakfast, mengikuti lawatan kalo ada atau mendengar tazkirah dari ustaz dan ustazah. Pendek kata, masa kiter selalunya di isi dengan aktiviti yang disediakan oleh Andalusia. Ada 2 hari yang tiada lawatan, ada tazkirah, tapi kiter skip sebab kiter stay di Masjid dan menunggu turn utk ke Raudhah. ~Nanti kiter ceritakan pengalaman kiter ke Raudhah..insyaallah. ~

Masjid Nabawi


Selalunya sementara tunggu Zohor, kiter tidur sekejap. Mengumpul tenaga utk berjalan dalam cuaca terik tengah hari nnt. Dan begitula lagi sekali rutin sama akan berulang..sejam dua sebelum masuk waktu Zohor, kiter akan mula berjalan, kalo pergi awal, dapat saf depan, bole duduk lama-lama dalam masjid. cuma kali ini takde lagi dah udara Subuh..yang ada terik matahari..~ustazah cakap kalo panas berselawatla, apabaila kiter berselawat Malaikat akan berselawat utk kita dan kita takkan rasa panas lagi~ sekali lagi kiter akan kagum dengan keindahan Masjid Nabawi, memberi salam kepada Rasullulah dengan rasa rindu, mencari-cari ruang solat dan tenggelam dalam kesyahduan Imam membaca surah dalam solat. Rutin yang sama berulang-ulang setiap masuk waktu solat. Selepas Asar selalunya jualan lebih meriah. Sronok tgk Pak Arab duk promosi brg masing2. Ramai yg bole berbahasa Malaysia yg simple2. "Malaysiya...ooo..Siti Nurhaliza.." Selalu dengar ayat tue dari Pak Arab...
 

Al-Quran tersusun kemas dalam Masjid Nabawi
Depan Masjid Nabawi, nmpk tak pintu masjid kat depan tue?

Cuma antara Maghrib dan Isyak kiter tak balik hotel.Hanya balik selepas Isyak. So ada byk masa di dalam Masjid. Tapi selalunya ayah bawak kitaorg pusing-pusing Masjid Nabawi sebelum balik. Mcm yang kiter cerita, dari hotel kiter, jalan straight terus jumpa Pintu An Nisa so kitaorg tak perlu pusing Masjid Nabawi. Macam ayah, dia perlu pusing Masjid utk masuk ke pintu lelaki. So, ayah bawak kitaorg pusing Masjid Nabawi sampai jumpa kubah Hijau, yang di bawahnya adalah Makam Rasulullah dan sahabat. ~Subhanallah, begitu hampir kiter dengan Baginda..~  Kalau tak pun, kiter akan berjalan-jalan melihat jualan, beli-beli sikit utk buat cenderahati, tak lupa singgah kedai utk beli jus mangga yang enak amat. Sehinggala perut lapar dan kiter akan berjalan balik ke hotel.  

Suasana malam di Masjid Nabawi, tiang2 putih tue adalah payung gergasi yang ditutup pd waktu mlm
Kubah Hijau, dibawahnya Makam Rasulullah.


Satu rutin yang sangat indah..dan kiter rindukan rutin itu sehingga sekarang Satu rutin yang sangat simple, sangat tenang, tak serabut-serabut hal dunia. ringan kepala rasanya.Kalaula kiter boleh terus hidup dengan rutin mcm tue..
5 hari terasa sangat singkat. Tak puas lagi berada di Madinah. Tapi hati pun dah tak sabar nak teruskan perjalanan ke Makkah, melihat Kaabah di depan mata dan menunaikan umrah.
Payung di Masjid Nabawi dan langit biru. Cantik kan?
Agak pendek update kiter kali nie. Lain kali, insyaallah kiter ceritakan pulak lawatan-lawatan ke tempat hebat dan moment-moment indah sepanjang kiter di Madinah Al-Munawarah, bumi penuh berakah.

Sampai jumpa lagi. xoxo.

1 comment:

  1. Рекомендую- индивидуалка госпожа Москва
    Приеду в гости или приглашу к себе. Хорошее настроение и приятный отдых гарантированы!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...