Thursday, January 10, 2013

MyTravelog:10 AWESOME DAYS IN PERTH & WA (Part 2)

Assalamualaikum...
Hari nie seharian attend Training Outcome Based Education. Huhuhu...Balik tadi cepat2 dinner and solat sbb dari pagi tadi duk pikir pasal nak update blog. ~semangat kan kiter??~ Ok, jom continue..eh, still day 1 kan? rasa mcm dah pjg tulis semalam...

DAY 1: PERTH & FREMANTLE

Disebabkan oleh belum sampai masanya untuk check in hotel, kitaorg dcide untuk terus ke Fremantle. Perjalanan dari CBD ke Fremantle lebih kurang 30 minit. Jalan kat Perth nie sangat aman. No traffic Jam at all dan pemandunya sangat berhemah. Mula-mula kitaorg rasa sbb hari nie weekend so maybe kereta tak banyak, tapi selepas dua tiga hari kat sini pun still mcm tue jer keadaan jalannya.
Lanskap sekitar Fremantle
Fremantle merupakan port city ataupun bandar pelabuhan yang terkenal dengan bangunan classic dan bersejarah yang dibina sejak abad ke-19. Fremantle telah diiktiraf sebagai the best preserved 19th Century seaport in the world!!!. Hebat kn? Bangunan kat sini memang cantik-cantik, penuh seni, sangat klassik dan terasa macam berada dalam cerita fairy tales bila berjalan kat kota Fremantle nie. 


Welcome to E-Shed Market

Plan kitaorg adalah untuk jalan-jalan / survey2 di E-Shed Market sampai lunch time. Lunch time hari nie kiter nak makan fish n chip yang glamer kat Fremantle nie. So, sampai jer di Fremantle terus tuju E-Shed Market. E-Shed market nie ala-ala mcm Central Market kat KL, ada lebih kurang 80 buah kedai dan kebanyakkannya jual souvenir. E-Shed cuma dibuka pada hari Sabtu dan Ahad. Yang bestnya kedai kat sini tak jual benda yang sama di setiap kedai. Tak mcm pusat kraftangan kat Malaysia. Kalo satu kedai jual Batik semua kedai jual batik...*huhuhu...b.o.r.i.n.g* Ada satu kedai tue jual fridge magnet sahaja... Mak aiii...satu kedai penuh dengan fridge magnet. Ada satu kedai yang kiter nak rekeman kat sini..kiter dapat tau pun dari bloggers jugak.. nama kedai tue Megabes Souvenirs. Ownernya Singaporean Chinese. Sangat peramah dan teruja tgk org Malaysia dtg. Anak buah dia handsome...hahahah 
Harga di kedai nie murah dibandingkan kedai lain. Owner nya, Mr Simon pun tak berkira sangat, banyak diskaun kitaorg dapat. Mr Simon invite kitaorg pergi lawat kilang dia kalo nak shopping dengan lebih santai. Bole pilih lama-lama, dia cakap. Hhhmmm...makin lama pilih makin byk la sale dia kan..hehehe...Mr Simon jugak bagi contact no homestay Melayu and  contact no transport kalo diperlukan just in case. Pendek kata memang ssangat selesa berbelanja di Megabes. ~HIGHLY RECOMMENDED~

Kiter cuma beli t/shirt 'I LOVE PERTH' je. Dah janji dengan Mr Simon, next week kitaorg datang lagi utk betul2 shopping souviners untuk kaum kerabat satu kampung.Perut pun dah lapar, nak plak dengan cuaca sejuk angin laut di Fremantle. Next destination is Fremantle Fish Boat Harbour.  


Fremantle Fish Boat Harbour *INDAH AMAT*
Fremantle Fish Boat Harbour terkenal dengan saefood restaurant. Ada lebih kurang 9 pilihan seafood restaurant tapi yang selalu disebut-sebut dalam blog ialah Kailis Fish Market Cafe dan Cicerellos. Semua restoran mengadap laut dan terdapat banyak bot-bot berlabuh. Pemandangan yang sangat amazing. This time kitaorg decide nak try Cicerellos dulu. Menu of course la Fish and Chips yang disebut-sebut dalam blog selama nie. Satu portion fish and chips kat sini memang sangat berlambak. ~rasanya kalo perut Melayu yang kecik nie tak perlu la nak order satu portion sorang, bole share-share je~



Angin Musim Bunga yang nyaman *sejuk ke tulang sebenarnya*, view yang amazing, fish and chips yang panas, suasana laut yang kebiruan dan mat salleh lalu lalang kat jetty pejalan kaki yang dibina sepanjang depan restaurant menjadikan suasana nya sangat awesome. 

Terasa sayang nak tinggalkan bandar Fremantle. Tak sempat lagi nak snap picture bangunan klasik yang ada tapi Bandar Fremantle ditinggalkan dengan plan yang kami akan kembali lagi minggu depan dan akan berada di sini selama satu hari penuh. Yeaa...bole jalan puas-puas...


Kembali ke CBD dan terus menuju ke Mirrabooka Square. Salah satu shopping mall kat CBD untuk start beli stok groceries. Rasanya kat Mirrabooka nie dah dikumpulkan semua mart yang ada di Perth. Ada BIG W, K Mart, Coles dan Woolworths. Kiter suka beli groceries kat Coles. Maybe sebab brg2 yang kiter nak beli lebih murah. For those yang ada intention nak memasak sendiri sepanjang berada di Perth and WA jgn lupa singgah The Meat Giant Shop [kedai kecik ni terletak di depan Woolworths]. Antara kedai yang menjual daging halal di Perth.
Rasa dah macam-macam tempat kiter terjah. Padahal belum satu malam pun kiter di Perth. Patutla penat semacam jer..dari turun dari flight semalam, belum sempat nak break pun kecuali tidur dua tiga lelap di airport. *giler kan??* Kitaorg dah booking Rainbowlodge untuk stay dari 1st nite sampai 3rd nite. Tapi biler kiter pergi untuk check in, receptionist inform yang kids is not allowed as a guest. ~so for those with kids before booking any budget hotel make sure comfirm dengan hotel samada diaorg benarkan kids stay situ or not sebab ada sesetengah budget hotel yang tak benarkan~. Hmmm....nasib baik deposit dipulangkan semula. Maka terpaksalah carik hotel yang lain. Nasib baik ada contact no homestay melayu yang Mr Simon from Megabes bagi. So try contact but unfortunately rumah dia dah penuh, 3rd nite nnt baru bole masuk. Okla dari takde kan...

Nasib baik jugak kiter still bawak list hotel di Perth ~ok reminder jugak, even dah booking hotel dari Malaysia, jgn tinggalkan segala nota di Malaysia esp list of hotel. Just in case jd mcm kitaorg nie.~ Try walk in ke YMCA Jewel House. Nasib baik ada kosong. Going to stay here for 2 nights. This is budget hotel so dont expect more. Keadaan bilik sangat selesa untuk family room ada 4 single bed, TV, runag dapur siap dgn kettle, refrigirator n microwave.  Cuma no attached bathroom and toilet. So nak mandi kena keluar dr bilik. Tapi kiter OK jer. Takderla masalah besar pun. lgpun kebenyakkan accomodation for backpackers  mmg mcm tue.

Malam tue dinner dgn nasi dan hot dog goreng yang fresh dibeli kat Mirabooka tadi. Ooohhh...tak lupa penambah perisa 10 hari di Perth - Sambal Belimbing Hitam buatan tangan Sana...~thanks sana~

Berakhirla hari pertama di bumi Perth. Cerita dah panjang berjela tapi baru hari pertama..nak cukupkan 10 hari, setiap hari la kiter kena stay back kat ofis or stay up mlm2...Semoga kiter terus rajin.mcm hari nie...heheh

Sampai jumpa lagi..xoxo.





5 comments:

  1. cantik betul fremantle...

    eh kenapa ada hotal yang tak boleh bawa kids? apa alasannya?

    sambal belimbing hitam sana ofis kita tu ke yg buat? waaa.. kena pos sini sikit ni...

    ReplyDelete
  2. salam... boleh tak bg nombor contact haji yon?

    tq~~

    btw, gambar and cerita menarik!! akan digunakan sebagai panduan tuk trip kitorang nnt.. :)

    ReplyDelete
  3. Thank you for your kind words! We hope you enjoyed your visit in perth and look forward to seeing you again soon!

    Kind Regards & Many Thanks from all of us here at Megabes Gifts & Souvenirs
    https://www.facebook.com/megabes

    ReplyDelete
  4. berapa ye satu malam apartment tu..hihi tgh survey2 ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaorg ambik Family room utk 4 org dewasa dan sorang kanak. Ada kitchen. Tapi toilet kat luar. Satu malam AUD150.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...