Tuesday, January 8, 2013

MyTravelog:10 AWESOME DAYS IN PERTH & WA (Part 1)

Assalamualaikum semua...
Setelah beberapa kali tertangguh akhirnya berjaya juga menyelitkan masa untuk update kisah kembara kiter selama 10 hari di Western Australia (WA). Basically cover Perth, Albany, Margaret River, Augusta dan Busselton. Setakat nie, inila percutian kiter yang paling lama...10 hari..lama kan???
Rasanya sebelum kiter start ada baiknya kalo kiter citer sikit pasal bumi Perth dan WA.Sbb ada yang tanya kiter "besar sgt ker Perth tue sampai kena pergi 10 hari?"

Kiter cerita secara ringkas. Nanti kalo cerita panjang2 mcm belajar geography plak..hehhe...Australia can be divided into 6 states - New South Wales (NSW), Queensland (QLD), South Australia (SA), Tasmania (TAS), Victoria (VIC) and Western Australia (WA) and two major mainland territories - Australia Capital Territory (ACT) and Northern Territory (NT) . In addition, there are six island territories, known as external territories, and Australia Antarctic Territory. Gabungan semua states dan mainland territories of Austalia menjadikan Australia sebagai negara ke-6 terbesar didunia. 

States and territories of Australia


Untuk trip kali nie kiter cuma cover Western Australia specifically Perth dan South West Corner. Sikit pasal Western Australia. Western Australia adalah state terbesar di Australia. Dikelilingi Indian Ocean di Utara dan barat, the Great Australian Bight dan Indian Ocean di Selatan. Kalo tengokkan tempat yang kiter pergi macam dah banyak tapi sebenarnya macam suku jer Western Australia yang kiter cover kalo nak dibandingkan dengan Western Australia yang luas tue. 

Map of Western Australia. 

Kiter cuma cover dari Pinnacles dan ke bawah shj iaitu Perth + South West Corner of WA. Betapa besarnya WA



South West Corner of Western Australia

Kiter cerita supaya korang dapat gambaran area mana yang kiter sempat terjah dalam masa 10 hari. Sebab masa buat research sebelum trip nie, kiter pun confuse mana arah nak dituju..huhuhu...So now, baru bole mulakan kisah kembara kiter...

DAY 1 - KUL-PERTH

Penerbangan MH127, Kul to Per depart at 8.00pm. Seperti tagline Malaysia Airlines, More than just an airline code, MH is Malaysian Hospitality. Layanan yang diberikan memang berbaloi dengan harga tiket yang dibayar. Seat selesa [orang kaki comel mcm kiter, seat air asia pun selesa] *wink* thumb up utk food - malam tue menu mashed potato dengan ayam..yummy, yang penting kiter dapat bergelak ketawa tengok film Untuk Tiga Hari ~dah tgk 2 kali pun still kelakar~.


Touched down at Perth International Airport pukul 1.50 pagi. Get ready utk diperiksa segala luggage sbb kitaorg bawak bekalan food yg agak byk. *satu beg ok* kiter ada baca yang pemeriksaan Kastam di Australia mmg sgt ketat. Tapi dengan syukur Alhamdullilah nya Pakcik Kastam tue cuma tanya jer apa yg kitaorg bawak. -Segala-galamya kitaorg declare- dan terus lepaskn semua luggage tanpa kena bukak satu pun. Hhhhmmm...sangat syukur. Agaknya sbb diaorg pun dah penat kot pagi2 buta nak check luggage. Opppss, no picture please dalam balai Kastam. Kiter kena tegur dgn Pakcik Kastam sbb ambik gambar signboard "Welcome to Perth" Kena delete depan dia time tue jugak..ceettt.


1st bus utk ke Central Business District (CBD) pukul 8.00 pagi. So sementara menunggu harusla melelapkan mata. Gonna need a lot of energy for tomorrow. Tidur kat airport mmg rutin kiter setiap kali pg travel. Barula backpackers kan...heheh. Pukul 4.30 dah nmpk dua tiga org masuk prayer room [Prayer room di ground floor airport, hujung sebelah kanan]. Rupaya Subuh masuk pukul 3.42 di Perth..Ya Ampun...awalnya..pukul 5.30 dah cerah sebab dah habis waktu subuh. Airport pun dah start bz. 19darjah celcius..sejuk tapi sangat nyaman. Sempat mandi2 dan tukar baju [Shower kat level 1, hujung sekali dekat eskalator sebelah kiri, atas surau]

Since kitaorg terlepas 1st bus ke CBD, so naik 2nd bus terus ke ofis Bayswater Car Rental (Perth City). Bus/shuttle dari airpoort ker CBD dipanggil CONNECT, warna orange. [Bole beli terus return ticket but make sure simpan ticket utk balik nanti] Tiker nya sgtla kecik...huhu... Nak tau lg lanjut bole lawat website nie perth airport connect.

1st destination selepas dapat kereta mestila mengisi perut yang lapar. *No nasik lemak nor nasik kerabu*..huhu..harusla makan pie..kat negeri orang putih kan...~hahahah~ makanya gps disetkan ke Danish Patisserie, Dyer Road, Bassendean. Kat sini ada jual macam-macam jenis pie, bun, tart and frozen pie. Shepard pie kat sini sangat-sangat heaven..Ynag penting ada halal certificate. bole la jugak beli yang frozen untuk buat bekal di hari kemudian...~wajib beli bekal kat sini sbb lpas nie dah susah nak dapat daging halal~
Shepard Pie and Mini tart.

Alamak, ofis dah kosong la...semua dah balik. tak perasan dah pukul 6.00 rupanya. So, rasanya kena continue esokla pulak. ~potong mood kan??!!!hahahaha...sowrey korang~ I penakut kalo berkaitan dengan stay back sorang2 kat ofis nie. Nanti kiter sambung perjalanan kiter ke Fremantle, bandar pelabuhan yang sangat classic.
Sampai Jumpa Lagi...xoxo.


7 comments:

  1. shepard pie... sedapnya... teringat shepard pie kat Secret Recipe...

    ReplyDelete
  2. Slm.. Lupa nak tanya, u pergi bulan brape ea? nak no fon leh? hehe wassap2 lg mudah la kn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaorg pergi bulan December.Winter, tapi still ada lagi spring kat certain area. Bole jer whatsapp kiter kat 019-951 6363

      Delete
  3. Salam... kalo memandu di sana.. adakah lesen malaysia boleh digunapakai..? atau perlu membuat tindakan lain..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaorg tak buat apa2 pun. In fact Bayswater tak mintak pun tgk lesen memandu. Cuma kena namakan 2 driver yg akan bawak kereta tue nnt.

      Delete
  4. Salam.. nak tnya.. ofis bayswater kt perth city kt area mane ye?? Mcm mana cara nak pergi ke ofis bayswater di perth city dari airport mngunakan bas??

    ReplyDelete
  5. By going to Car Rental 8 you can discover the cheapest car rental from over 50,000 locations globally.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...