Monday, January 21, 2013

MyTravelog: 10 AWESOME DAYS IN PERTH & WA (PART 3)

Assalamualaikum,

Yup masih bersemangat untuk update. And hopefully akan terus bersemangat hingga ke hujung cerita. Semester baru dah nak start, so kena kejar masa sebab mengikut track history records yang lepas, start jer semester kiter dah tak sempat nak update blog. huhuhu. Jom kiter continue kisah hari-hari kiter di bumi kangaroo yang damai nie. 

DAY 2: PERTH-CANNING VALE -YANCHEP -PINNACLES DESSERT

Good morning Perth..!!!! Pagi pertama di bumi Perth. It's a Sunday morning. Sleep like a baby sebab kepenatan yang amat sangat. Cuaca masih lagi nyaman, Pagi musim panas yang masih bersaki baki dingin musin bunga. Hopefully 10 hari kat sini cuaca maintain mcm nie. Keluar dari hotel pukul 8.30 pagi, terkejut tgk keadaan jalan depan hotel yang lengang. Check this pictures...
Pagi Ahad di Perth - Boleh baring di tengah jalan..
Agaknya sebab pagi Ahad, semua orang tidur lagi.heheheh... Planning hari nie akan ke Sunday market dan akan terus ke sebelah utara Perth iaitu Yanchep, Lancelin, Pinnacles dan Carventas.
1st destination pagi nie adalah Canning Vale Sunday Market. ~terletak di Bannister Road, Canning Vale~ As it name, pasar nie cuma dibuka setiap Ahad sepanjang tahun dari pukul 7.00 am. Ada lebih kurang 300 stalls yang jual pelbagai produk dari buah-buahan, sayur2, baju and ada jugak car boot sale. Ada barang baru and ada second hand, this is the place where we can try our bargain skill. Cuma, tak mcm yang kiter bayangkan. Tak banyak pun car boot sale, lebih banyak jualan ala2 pasar tani kat Malaysia. Kiter nak tgk suasana car boot sale mcm dalam citer2 org putih tue...heheheh....tapi ada la, cuma tak byk. Penat jugak la menapak, Nasib baik sejuk. Ada satu stall yang jual socks. Setambun socks, agaknya dari kilang stokin kot. And semuanya dengan harga 1 dollar per pack..!!! ada yang 2 pairs of sock per pack, ada yang 4 pairs of sock per pack. Murah kan??? 
Macam-macam benda bole jumpa kat sini.
Setakat yang kiter nampak ada satu jer stall yang jual halal food kat sini, Turkis Food Van nie. Penjual dia dari Middle East kot. ~SHOULD TRY~... sangat enak dan portion yang besar. Beli satu share 2 org. 

Antara Car Boot Sale yang ada. Kalo kiter apply concept nie kat Malaysia, Ok tak?
Dengan perut yang kekenyangan berisi Kebab, kiter meneruskan trip hari nie ke Yanchep National Park. Sepanjang perjalanan kiter dihidangkan dengan pemandangan bush yang cantik. Teruja betul tgk bush kat Australia nie. Unik sebab tak pernah jumpa. Haaa...sama macam bush dalam national geography ataupun crocodile hunter.
OTW ke Yanchep National Park.
Jalan nie kiter lalu sebab sesat time nak ke Yanchep National Park. Nice view kan?? Mcm dalam movie.

Inila bush yang unik tue. Stop tepi jalan sebab nak ambik jugak gambar.

Its summer...Sunny dan pokok pun berbunga..

Yanchep National Park merupakan antara national park yang ada di WA. Terletak lebih kurang 40 km ke utara Perth CBD. Tapi since kitaorg dari Canning Vale, so ambik masa dalam 1 jam lebih jugak untuk sampai Yanchep. The park is noted for its caves, native bush yang rare dan unik dan KOALA BEAR...!!! Mula-mula macam reluctant jugak nak masuk sbb takut tak sempat nak kejar masa, tapi alang-alang dah sampai masuk jerla. ~entrance fees untuk semua National Park is AUD11~

 

Semakin menuju utara, cuaca dah start panas. Baru terasa kepanasan musim panas di Australia. Panas tajam menikam kulit rasanya. Tempat nie sangat lengang, boleh round2 dengan kereta ikut signage yang disediakan. Mula2 nak pergi cave tapi kena panjat bukit sket. So, hasrat dibatalkan...hhhehe...dahla panas, berpeluh plak nnt..So just snap2 pictures. Lalu area  KOALA BEAR nampak org ramai2 tgh kerumun. Yesss...mesti ada KOALA BEAR.

Cute sangat..tapi dia tengah tidur.
Dah nak meninggalkan tempat nie ternampak plak satu park yang mengadap tasik. Kiter tak sure apa nama tasik tue. Park kat sini sangat bersih. Hijau, ada burung-burung liar and ada kemudahan bbq yang dah siap tersedia. Tinggal bawak food and arang jer. Kiter perasan kat Perth nie kebanyakkan park memang ada sediakan tempat bbq. ~means dapur bbq, so bawak arang and food jer~ Since dah lunch time, so kitaorg decide nak lepak2 dulu kat sini sambil makan and solat. Woowww....sangat nyaman..*seriously*

Lunch shepard pie sambil menghirup udara segar dan mengadap tasik. Fuuuhhhh...speechless.
 

Sebenarnya kami ambik masa yang agak lama kat Yanchep. Baru sedar yang ada byk lagi destinasi nak cover. So rushing ke next destination Lancelin Sand Dunes. Perjalanan mengambil masa hampir 1 jam. ~roughly dalam 40km-50km~ Kiter ber"adrenalin" dengan aktiviti sand boarding. Tapi sebelum ke Sand Dunes singgah dulu kat mana-mana kedai ataupun pump station kat bandar kecil Lancelin untuk sewa sand boards. ~Kiter sewa di pump station Gull, tepi jalan sebelum masuk ke lorong kecik untuk ke Sand Dunes. Nanti staff kat situ bole bagi map kat mana sand dunes tue sebenarnya. Padang pasir tue tak nmpk dari jalan~ 
Jalan lurus dari Yanchep ke Lancelin

View sepanjang perjalanan. ~AWESOME~
Lancelin sand dune merupakan kawasan berpasir atau padang pasir terbesar di Western Australia. Sangat kagum macam mana bole wujud padang pasir di tengah-tengah kehijauan hutan-hutan renek. *Subhanallah..maha suci Allah*
Inila rupa Lancelin Sand Dunes - Padang pasir yang seluas mata memandang.

Gaya mesti ada..:)
Agak jauh jugak la nak kena menapak untuk ke bukit pasir yang tinggi khusus untuk ber sand boarding. Kereta tak di galakkan masuk agak berisiko untuk stuck dalam pasir yang lembut tue. Kami sampai awan dah start berubah colour kehitaman. Alamakk... untuk tidak membuang masa kitaorg ber sand boarding jer kat bukit pasir yang tak berapa nak bukit..huhu...jadikla asalkan sempat mencuba. Memamng syok... itu bukit tak berapa tinggi, kalo bukit lagi tinggi laaagi la syok. Kitaorg tak lama kat sini sebab awan dah berarak hitam dan angin kuat sampai berterbangan pasir..macam nak ribut pasir jer...huhuu...~itu cuma perasaan sahaja sebab banyak terpenagruh dengan film..wink~


Angin kuat sekali dengan pasir berterbangan dan awan hitam.- Scary ok.

Amazed *Maha Suci Allah*
Sedikit kecewa sebab agak rushing di Lancelin dan berkemungkinan kitaorg tak sempat nak tgk view Farm wind di Carventas, Tapi kami akan sampai pada masa yang tepat di destinasi seterusnya iaitu semasa sun set. Yeaaa....sun set di Pinnacles Desert, Nambung National Park memang hebat. ~highly recommended untuk datang Pinnacles Desert time sunset~ 

Pinnacles Desert terletak dalam kawasan Nambung National Park, 81 km dari Pekan Lancelin. Maknanya kiter makin ke utara Western Australia. Untuk ke Nambung National Park kiter menggunakan jalan yang dipanggil Indian Ocean Drive. ~Route yang awesome untuk menroka utara Western Australia sebab akan menyusuri Indian Ocean.~Ada satu part dalam perjalanan tue kiter akan berada betul2 di tepi Indian Ocean di sebelah kiri dan bukit-bukit pasir di sebelah kanan. *Sangat amazing*. Ooohhh...lupa plak kat sini la 1st time kiter nampak kangaroo melintas jalan di bumi Perth. Comel giler. Since then kiter akan selalu alert kalo ada signboard Kangaroo. 
Tak sempat nak pergi wind farm di Carventas. Tapi jumpa jugak wind farm otw ke Pinnacles.

Bukit-bukit pasir - pemandangan sepanjang perjalanan ke Pinnacles.
Sampai di Pinnacles Desert time dah hampir sunset. Gate Nambung National Park pun dah tutup. Tapi still bole masuk. Yess...we are just in time. 
Ouucchhh...sangat teruja muka kiter kan??? ish..ish..
Sebelum masuk ke Pinnacles Desert nie lagi sekali kiter terjumpa beberapa ekor kangaroo melintans jalan..ada yang mengintai-ngintai kereta kitaorg..tapi mmg tak sempat la nak snap gambar..rugi kan??? huhuhu. Pinnacles Desert antara tarikan utama di Western Australia. Kebanyakkan gambar promosi WA mesti ada tunjuk view Pinnacles Desert. Apa yang special di sini adalah adanya batu-batu tegak di padang pasir macam dalam gambar nie.


Pinnacles terhasil dari pembentukan limestone yang wujud berjuta tahun dahulu. Yang kiter faham batu-batu kapur tue datangnya daripada seashells di zaman awal kehidupan marin. Disebabkan oleh factor persekitaran seashells tue terpecah menjadi pasir yang kemuadiannya ditiup angin dan membentuk batu-batu yang tinggi nie. Tak tau la betul ker tak pemahaman kiter nie. Baca banyak2 kali penerangan kat tepi desert nie tapi last2 blur tak faham. Sangat scientific..yang pasti semua nie adalah tanda kebesarn-Nya..*Subhanallah*

Pinnacles Desert yang amazing.
Kiter meninggalkan Nambung National Park dalam suasana yang hampir gelap. Plan untuk ke Carventas terpaksa di batalkan. Kalo pergi pun comfirm tak nmpk wind farm. Cukupla tadi dah terjumpa wind farm. Perjalanan pulang ker Perth mengambil masa dalam 2 jam setengah. Agak jauh untuk night drive yang di kiri kanannya lautan Hindi, padang pasir dan hutan renek. Setengah jam selepas keluar dari Pinnacles desert tadi 2nd driver dah surrender. [1st driver dari tadi dah surrender, kepenatan dan sakit kepala dek cuaca panas]

So, kiter terpaksa mengambil alih stereng. Hhhhmmm...satu pengalaman memandu yang kiter takkan lupa sampai bila-bila. Knowing yang kiri-kanan adalah hutan yang sangat asing yang dihuni dengan bermacam hidupan, padang pasir luas, lautan hindi betul-betul di lereng jalan, plus jalan yang sangat gelap dan jarang sangat terjumpa kereta lain membuatkan kiter tawakal jer drive. Yang paling best disebabkan kepenatan semua ahli rombongan tertidur dengan nyenyaknya meninggalkan kiter memandu sorang2 dalam suasana yang gelap amat. *yesss...i'm proud with myself, betapa besarnya girl power yang kiter adakan??* semangat jer yang membuatkan kiter sampai dengan selamat, kalo ikut kan rasa takut..memang TAKUT...scary siot..heheheh...

Selamat sampai di YMCA Hotel Perth pukul 9.30. Alhamdullilah...Maka berakhirla hari ke-2 kiter di Perth.Malam tue kiter tidur dengan rasa sangat bangga dengan semangat diri sendiri...hahahahah...*yess..i can do it..!!! wink*. Esok kiter nak leisure2 di BDC Perth and Shooopiing...

Nantikan sambungannya. Sampai jumpa lagi.  ~xoxo~

7 comments:

  1. bestnyaa dpt pengalaman indah cenggini.. gambar pun ceria jerr!! tapi Maha Besar ciptaan Allah kan, sungguh amazing!!

    share lg ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah Kak Tini...sedang diusahakan untuk share lagi part seterusnya.
      Betul..biler travel tempat-tempat macam nie..sangat terasa Kebesaran Allah...

      Delete
  2. Subhanallah, mmg amazing.
    Paling best penceritaan Part 3 ni lagi enjoy dari Part 1 n 2...Part 4 pun dh baca...tapi kak Ana nak LIKE yg ini ...heheh
    Hebatlah Ieta leh drive dengan beraninya...caiyok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Ana sebab baca cerita saya...terasa bersemangat untuk update part seterusnya baca komen Kak Ana nie. heheheh

      Delete
  3. Nk tnya,kreta yg disewa tu pkai krdt card ke cash? Tau x kt mn yg blh byr dgn cash sbb sy xde krdt card:(
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaorg pakai credit card. Tapi rasanya bole jer nak bayar cash lagi bagus. Just that kena ada cash yang byk la...hehehe

      Delete
  4. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals delivered to your mobile phone every day.

    Start following our signals today and gain up to 270% a day.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...