Wednesday, December 18, 2013

TIPS PERCUTIAN BUDGET KE PERTH & WA

Assalamualaikum,

Macam hebat sangat jer tajuk post kiter nie..bunyi mcm poyo pun ada jugak..hehe..tapi tak kesah la kan. Kiter nak jugak tulis a few tips yang kiter kutip sepanjang 10 hari di Perth and WA. Untuk renungan diri sendiri ~kot nnt nak pg another part of Australia plak~ dan mungkin jugak bole dijadikan panduan utk kalian-kalian yang bakal menjadi pengunjung ke bumi kangaroo nie.

Percutian kiter adalah percutian budget..so kiter selalu ingatkan diri sendiri "don't expect much". Ok jom kiter mulakan...

  1. Those yang pergi sendiri-sendiri make sure buat research dulu. Identify route mana nak follow, tempat mana nak dituju supaya tak la garu kepala bila dah sampai sana nnt. Prepare everything dari Malaysia lebih selamat sebenarnya...dalam case kiter nie eveything is prepared by Kak Sara...~thanks Kak Sara..~
  2. Kalo drive sendiri, make sure bawak GPS sebab kalo nak sewa GPS harganya sangat mahal dan charge by daily basis.
  3. Airport transfer di Perth adalah CONNECT, sangat convenient.Bole terus beli tiket pergi dan balik. Tapi make sure simpan tiket utk balik nnt. ~tiket dia buruk jer..mcm tiket naik RapidKL dulu-dulu jer.~ utk keterangan lanjut bole refer kat sini
  4. Kitaorg bawak serba sedikit makanan segera dari Malaysia. Sebab dah plan nak masak kat Perth. Make sure labelkan barang-barang makanan yang kita bawak esp yang packaging nya tak ditulis dalam English. Imegresen Perth sangat strict dengan apa yang masuk ke negara diaorg. 
  5. Yang nie kenangan tak bole lupa...jgn snap gambar dalam balai imegresen airport. Kiter siap kena tahan dan dipaksa delete gambar yang kiter snap tue depan pegawai imegresen..heheheh...~jgn buat mcm kita...heheh~
  6. Untuk menjimatkan budget, kitaorg masak setiap pagi, breakkfast siap2 and bawak bekal. Kalo lapar boleh bukak bekal. 
  7. Senang nak carik halal food di Perth especially kebab, daging halal pun boleh beli kat Perth tapi bila dah keluar dari Perth susah nak dpt halal food. So, masak sendiri jerla..
  8. Portion satu set makanan di perth agak besar. Order dulu satu set so that bole tgk larat tak nak makan sorang, selalunya kitaorg order dua set utk makan 4 org..~jimat dan tak membazir~ 
  9.  JANGAN memandu melebihi had laju , JANGAN parking sesuka hati, JANGAN parking lebih had masa dan JANGAN jadi mcm kitaorg yang terpaksa membayar hampir RM200 utk satu saman speed trap dan satu saman parking. *huwwwaaaaa....* surat saman boleh sampai ke Malaysia ok...!!!
  10.  kalo ada apa2 masalah tentnng destinasi yang nak dituju, jgn segan silu stop kat information counter ~ada lambang "i"..staff nya sangat friendly dan helpful utk menunjukkan jalan. 
  11. Bawak beg beranak manala tau terSHOPPING lebih..kalo boleh arrange, timing yang best utk shopping is before Christmas... sale tak hengat.  Season yang best is definitely spring. View pasti awesome... 
Cukuplah rasanya tips kiter nie... nnt pjgn sgt bosan plak korang baca....ehehehh. *sebenarnya kita pun dah takde idea nk tulis*
Kepada yang bakal terbang ke Perth, selamat bercuti..semoga akan pulang ke Malaysia dengan pengalaman yang indah-indah sahaja..
Sampai jumpa lagi...xoxo.. 



14 comments:

  1. Suka tips ni... bawa beg beranak..!!! heheee.. memang tips terbaik untuk g shoping kan.. Anyway memang terkejut masa ita bagitau dulu yg surat saman sampai kat malaysia dan akhirnya dibayar. Tak sangka dia cari sampai malaysia.. kelasss! Aish.. bilalaa boleh g tengok kanggaru ni.. huuu

    ReplyDelete
  2. Salam.just to share my wonderful experience.ive been to perth few times.dgn keluarga.tiap kali i pergi i mesti stay with mahira holiday homes.owner dia malaysian.rumah2 banglo mereka memang very well furnished and equipped. Diaorg ada car rental. Even they do organized private tour. Service memang excellent.anak owner ada disini.boleh contact 0123360098

    ReplyDelete
  3. Salam.. adakah lesen memandu malaysia bole digunapakai disana..? or kena convert ke international lesen..? tq...

    ReplyDelete
  4. salam, i dah selamat balik pun dr perth. i jadikan blog blog ke perth ni sebagai panduan hehehe.. yup i pun stay in mahira holiday homes and memang i setuju sgt2 yg service diaorg tip top. very good. professional and very efficient. so i thought i would like to share pasal service diaorg di blog2 ni hehehehe i tak kena bayar ye untuk advertise perkhidmatan diaorg tapi i terpanggil untuk advertise sebab service and penginapan diaorg memang thumb up. i am full board pakej diorg 5 days 4 nights with air ticket dan semuanya la. memang tak pening2 kepala. bawa duit nak belanje je.. and memang terrrbaikkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi fazira, i plan ke perth this november cuti sekolah 2014, i nak dptkan advise u utk mahira homes, dan tempah yg u dah lawat.

      Delete
  5. Mohd Nobli, lesen memandu guna je yang Malaysia punya. Diorg terima. Drive ikut speed limit. Sebab kat sana diorg memang patuh speed limit and takde yang celah2 atau potong q. Susah sgt nak jumpa accident atas jalan. Sangat selamat and tenang suasana di sana.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. Saya ada buat reservation dgn sixt car rental di airport Perth. Dlm email diaorg ada ckp perlu international licence. Sedangkan dlm kebanyakan blog kata tak perlu. Please advice.... tq

    ReplyDelete
  7. salam, saya plan nak ke Perth pada bulan November 2014 cuti sekolah akhir tahun ni. nak bawak fmili sekali ke sana. rasanya musin sejuk atau panas? Nak jugak rasa di Mahira Homes tu. macam mana nak kontak yer dari Malaysia lagi agar sampai sana takder la pening nak cari orang. tq

    ReplyDelete
  8. assalam en syukran..apakata kita join sekali..saya 4 org...kita nk backpacker jga....apa kata contact sya 0133311757...

    ReplyDelete
  9. assalam.. mulanya i baca2 blog2 berkenaan percutian perth ni. then i byk baca review ttg mahira travel and tours sdn bhd dan mahira holiday homes australia. so i pun enquire la kat mereka.
    terperanjat juga sebab pukul 1030mlm pun dia sudi bagi i quotation and jawab soalan2 cepus emas i hehehehe memang sejak dari tu i rasa hati i made the right choice

    dari mula i mintak quotation, sampai la buat dealing jadi ambil pakej dgn mahira ni i tgk dia sabar je layan karenah i hihihi ye lah bukan ape, i ni big group 26 org kena la banyak tanya kan. so dlm 5 - 6 company i tanya memang harga diaorg paling berpatutan. i pelik jugak la kan.. then baru i tahu mereka ni owner..rumah2 bungalow and company tu memang kepunyaan sendiri patutla harga berpatutan.kiranya mereka ni bukan la agent

    sampai je perth..i dpt rasa pilihan i ni tepat la sebab dari airport pickup sampai lah ke penginapan, tour, makan (huhu makan jgan cakap la..memang marvellous superb) sampai la kitaorg semua balik memang puas hati sgt2..layanan memang terbaikkk

    so i nak sharelah andaikata ada yg nak ke perth ambil la mahira ni..memang no regrets malah lepas ni kami semua memang tak mo la ikut travel company lain..sebab servis memang bagus! next year isyaAllah nak ke new zealand..cik siti ooo cik siti..hehehehe menjawap lah you nanti lagi dengan soalan2 cepus emas i :) hahaha

    no contact mahira ni 0362765610 atau terus direct dengan owner 0123360098

    ReplyDelete
  10. agak2 brape 1 mlm,,hehe

    ReplyDelete
  11. Hi..saye baru 1st time nk plan travel overseas as a backpacker..siape2 yg perlukan backpacker bole contact i,klau affordable teringin k join..(0132842985-dira)

    ReplyDelete
  12. Sewa Kereta Murah Di Bali
    Sewa Kereta Murah Di Bali
    Kami hadir menyediakan perkhidmatan Sewa Kereta Murah Di Bali pada kadar sewa yang dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakn.
    Telefone/WhatsApp : +62 811 387 010
    Wechat ID : astawa-krishna
    450k Sehari sudah termasuk petrol, bayaran letak kereta, pemandu, dan cukai.
    Sewa Kereta Murah Di Bali
    Sewa Kereta Murah Di Bali
    Sewa Kereta Murah Di Bali
    Sewa Kereta Murah Di Bali

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...