Friday, January 25, 2013

MyTravelog: 10 AWESOME DAYS IN PERTH & WA (PART 4)

Assalamualaikum..
Semester baru dah bermula...maka bermulala rutin-rutin ke kelas seperti semester-semester lepas. Hopefully kiter lebih bersemangat dan lebih organized semester nie. *rasanya macam pernah dengar azam nie semester lepas..heheheh* Back to kisah percutian kiter yang baru masuk hari ke 3. Rasanya macam dah panjang berjela, baru hari ke-3 ke?? ~oouuuccchhhh~

DAY 3: CBD PERTH, MEGABES FACTORY & HARBOUR TOWN

Since jadual semalam yang sangat padat hari nie jadual kiter lebih leisure. Mulakan hari dengan breakfast nasi dengan sambal belimbing hitam Sana, panaskan shepard  pie dan chocolate milk. ~wajib minum susu di Australia sebab susu kat sini sangat lazat dan fresh~ Since sampai Perth kiter tak pernah putus bekalan fresh milk, habis jer beli lagi satu botol..*sedap giler..yummy..!!*. Hari nie kiter check out dari YMCA Jewell Hotel and akan check in kat homestay Haji Yon. Planning hari nie ialah melawat sambil bershopping ke Megabes Factory, ~kedai gifts & souvenirs yang kiter cerita di Fremantle dalam post yang lepas~ next nak mencari Charcoal Chicken yang sedap and penutup dengan shopping di Harbour Town.
Sekitar CBD Perth - capture dari dalam kereta.
Megabes Factory terletak di Exchange Road, Malaga. Lebih kurang 15km dari hotel kitaorg. Kiter dah siap2 call Mr Simom inform nak datang ~factory nie dibuka by appointment sahaja~ Sampai kat depan pintu factory Mr Simon dah siap tunggu dah pun. Factory nie tak la besar sangat tapi seriuosly memang penuh dengan barang. Since tempat nie dibuka by appointment memang kitaorg jerla yang ada..bole la shopping souvenirs untuk satu kampung. Harga memang lebih murah dari market price, pilihan byk giler and sangan aman. Lama kitaorg spend time kat sini. Siap bole buat list nak bg souvenirs kat sapa2 and Mr Simon dengan sabarnya menungu. *Mestila rezeki dia kan??* Total kitaorg spend dalam AUD500 kat sini..!! *faint* Mr Simon dengan baik hatinya offer untuk tumpang hasil shopping kitaorg kat kedai dia dulu. So tak perlu la kitaorg mengangkut brg2 tue ke luar Perth nnt. *baik hati betul Mr Simon nie*. ~Sape2 yang nak pg Perth sila la singgah ker kedai Megabes nie, memang highly recommended untuk berurusan dengan Mr Simon, sangat membantu sambil2 dengar cerita2 positif dari dia.~ Since dah beli semua souvenirs kat sini lepas ni dah tak perlu pikir pasal souvenirs org. Bolela kiter berbelanja sakan untuk diri sendiri *yeeeaaayyyy*

Keluar dari Megabes perut dah lapar giler. Mr Simon ada suggest kat kitaorang satu kedai Charcoal Chicken. So terus menuju ke KEBABBQUE Charcoal Chicken. Yang special kat sini adalah charcoal chicken iaitu ayam yang digrill. Antara menu kat sini ada kebab, pizza and pide. Kiter order dip combo with Turkish bread , Iskander dan 3 piece charcoal chicken. Kesemuanya sangat lazat...*yummy..* Total kiter habis kat sini tak sampai $60 untuk 4 dewasa sorang kanak2.Still worth dengan rasa ayam yg juicy, sayur yang segar dan Turkish bread yang sangat lembut.  ~highly recommended~ 

Terliur pulak tengok Iskander..masih terasa keenakkannya.
Since esok kitaorg akan memulakan trip ke luar Perth so kena carik halal meat untuk bekalan. So dari Kebabbque terus ke Cannington untuk ke kedai Carousel Halal Meat & Small goods ~terletak di Cecil Avenue, Cannington~ Macam-macam jenis daging ada jual kat sini. Kalo nak beli  rempah ratus, jajan-jajan dari Malaysia, can food Adabi dan kicap pun ada jual kat sini. Basically kiter rasa target market dia memang utk Malaysian and Indonesian. Tapi harga memang berganda la..huhu

Carousel Halal Meat and Small Goods, Cecil Avenue, Cannington
 Last destination hari ini adalah ke Harbour Town...*yeeaaayyyy...shopping time*. Terletak di Wellington Street, West Perth. Dibuka start pukul 9.00 am hinggak 5.30 pm everyday except for Friday dibuka sampai pukul 9.00pm. Harbour Town nie shopping centre yang berkonsepkan brand direct outlet. ~Ala-ala macam JPO kat JB tue~ Time kiter datang nie adalah shopping spree untuk Christmas..Memang gempak la sales. Yang paling gempak kiter beli 2 pasang jeans Levi's dengan harga $59 dollar..!!! means tak sampai RM150 untuk dua pasang Jeans Levi's..dua pasang ok..bukan sepasang. *kiter memang dah lama banned boutique Levi's kat Malaysia - harga melampau tak hengat* Kat sini jugak ada ISPA Kebab. Tapi since kenyang lagi kiter tak singgah pun. Ooohhh...lupa plak ice-cream kat sini sgy yummy. Kiter try ice cream kat Galare Ice Cream Cafe. 
 

Janji nak check in kat Homestay Haji Yon ataupun nama homestay nie Rumah Sri Serkah pukul 6.30. So keluar dari Harbor Town terus set GPS ke Marangaroo. Lebih kurang dalam 20 minit dari Harbour Town. Sampai depan rumah Haji Yon dah siap-siap tunggu sambil tengah basuh kereta dan berkain pelikat. Sejak sampai Perth nie dah lama tak tgk orang berkain pelikat..heheh.. Homestay nie sangat selesa ada 3 buah bilik ~tapi kiter sewa 2 buah bilik jer~ satu bathromm, 1 toilet, ruang tamu dan dapur yang best. Ada siaran TV3 lagi.. Bak kata Haji Yon "hilangla sket rindu pada Malaysia" Harga pun not bad lebih murah dari YMCA Hotel semalam. Haji Yon jugak bole sediakan dinner by request tapi kiter tak request sbb malam nie nak mkn ayam masak merah (ayam yg beli kat Carousel tadi). Kiter mmg teringin sangat nak stay kat rumah time datang Australia nie, saja nak rasa suasana rumah kat negeri orang putih nie. Akhirnya tercapai jugak. 

Backyard. Something different dengan rumah kat Malaysia

Dapur. Teringin la nak ada dapur mcm nie.

Ruang tamu
Terasa bagai suasana di rumah kat Malaysia sebab mkn malam lauk ayam masak merah sambil menonton Buletin Utama. heehhehehe...malam nie kena tidur awal sebab esok perjalanan jauh 427km untuk sampai ke Albany, area paling selatan di Western Australia. 
 
Entry kali nie pendek jer kan? Plan nak buat 1 entry untuk 2 hari sekaligus tapi kepala ku udah kepeningan...so, kiter jumpa lagi la next time. Tak sabar nak upload gambar2 view yang indah di Albany dan pekan-pekan kecilnya.

Sampai jumpa lagi..xoxo.

49 comments:

  1. boleh bg infomatin tentang hj yon homestay lebih lanjut tak

    ReplyDelete
  2. email kepada sy anismiz@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  3. boleh dapatkan info homestay haji yon tak?
    emel sy marhainie.marlan@yahoo.com
    Thanks.

    ReplyDelete
  4. haai, nak tahu la harga untuk homestay hj yon bpe ye semalam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for reading my blog. Rate AUD150.00 per day. Untuk satu rumah 3 bilik. Tapi hari tue kitaorg ambik 2 bilik je so dia bagi harga Aud120.
      Bersih n selesa..Bila nak pergi?

      Delete
  5. Boleh ye amek sikit2 je.. Leh tak nak tahu kena share ngn hj yon ke umah tu? Dan area rumah tu suburb ape ye.. Nak g dlm early nov ni...

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Ada brp biji rumah Hj Yon ni? We plan nak pegi 4 keluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu kiter ada satu jer. Tak sure la plak. Rumah tue ada 3 bilik. Kalo keluarga kecik2, muat je kot. Tapi bilik air ada satu. Maybe yg tue masalah sket la

      Delete
  7. Assalamualaikum,
    Ingin bertanya, bagaimana untuk booking Homestay Haji Yon ni?
    emel saya: atmaserikandi@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. HHHmmmm...ramai betul yang bertanya pasal homestay haji yon nie..Haji Yon kena bagi kiter komisyen nie..hehhehe
      Ok, akan kiter reply di email yer.

      Delete
  8. Salam. Boleh share info ttg hj yon tu. nak pi perth hujing tahun ni.tq
    drmdhafiz@outlook.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, thanks for reading my blog. I've email to you the info regarding homestay Haji Yon. Enjoy your trip..:)

      Delete
  9. Thanks for sharing... sangat berguna info ni.. emailkan ke saya juga ye info homestay ni... miesya79@gmail.com. . TQVM

    ReplyDelete
  10. As Salam. Boleh share contact number for homestay Haji Yon ?
    Please email to fatinfarhana09@yahoo.com.
    Nice reading ur blog n thanks for sharing all the info's.:)

    ReplyDelete
  11. terima kasih untuk info-info ni. bagus. mintak tolong emailkan juga pada saya detail haji yon homestay. mohdfirdaus.bawadi@yahoo.com. thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh...mesti masyuk bisness Hj Yon nie..tapi korang comfirm puas hati dengan hospitality yg disediakan..insyaallah..ok, kiter dah reply info Hj Yon di email u all yg request..Hope you all njoy your holiday n info2 kat sini bolela digunakan sedikit sebanyak..
      Kiter sangat happy dapat assist..yeaaa...

      Delete
  12. pls emel haji yon emel as well to me... TQ noor@hitachi-chem-johor.com.my

    ReplyDelete
  13. Please email to me: cheryll_sh@yahoo.com thanking you in adv! :))

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum,
    Saya pernah juga tinggal di rumah Hj Yon, memang memuaskan.
    Tapi malangnya saya tak simpan contact no. dan e mel Hj Yon.
    Boleh tolong beri saya contact & e mel add dia. E mel saya: hjabubakar@gmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  15. Blh share emel n contact no hj yon x? Plan nk gi mei 2014.. emel kpd wansuziahsulaiman@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Salam, maaf lambat reply. Saya dah emailkan info haji Yon pada yang request. Hope you all enjoy the hospitality kat Homestay Haji Yon nanti.

    ReplyDelete
  17. Salam,
    Saya baru email minta sharekan details Haji Yon.
    Terima kasih

    ReplyDelete
  18. Salam.. boleh emailkan saya sekali utk contatct hj yon tu??

    ateq21@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Salam, nk info n details jugakla Hj Yon tu..kita plan nk gi Mei 2014. Pls email, zakiahyusoff@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  20. Salam.boleh bagi info tentang homestay haji yon.saya akan pegi with big family.10 org.tolong email to nikstf9600@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Salam.nak share dgn u oalls.kat perth ada holiday hmes org melayu malaysia kita.mahiraholidayhomes. i da pi sana and try holiday home mereka.memang best.modern,bersih dan ful facilities.harga pun berbaloi.siap ada free wifi dan boleh rent kete.rasanya dia ada 4 buah umah.memang cun cun la.anak owner ada disini.cuba contact 0123360098

    ReplyDelete
  22. salam..sgt best bace ur entry and sgt teruja sbb saya akan pegi (dgn izin Allah this Mac) boleh x nak dapatkan contact no Hj Yon kindly looking forward to hear from you soon. tq

    Fati

    ReplyDelete
  23. salam. boleh mohon emailkan contact Hj Yon. saya nak cuba mohon homestay di sana. email mmohd_zamri@hotmail.com

    ReplyDelete
  24. tlg emelkan emel hj yon ke syra_213@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Hai semua..assalamualaikum..ramai betul yang mintak contact no Haji Yon. ada yang kiter tak sempat nak layan so kiter publish kat sini jer la supaya semua org boleh access.
    no tel haji yon +6141 940 9067, +6140 516 8261.
    Email hj_yon@hotmail.com.
    Enjoy your holiday...

    ReplyDelete
  26. mohon emailkan contact Hj Yon ke syra_213@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. As salam. Harap boleh emelkan contact Hj. Yon ke moshuis@yahoo.com.

    ReplyDelete
  28. slam dear eiyta,

    email haji yon tu xvalid la..sy try nak send tp xboleh..hrp eiyta boleh check balik..terima kasih yer..

    ReplyDelete
  29. salam.
    harap boleh emelkan saya contach haji yon to wathzy@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. Salam,
    Saya pun nak mintak email hj yon jugak. Boleh email tak ke zainaladnan.hawari@gmail.com. Thanks

    ReplyDelete
  31. boleh tak dapat contact no (direct line) hj yon sbb sy dh antar emel kt dia dh sebulan tp takde respon.
    need urgent sbb dh nk g dlm 4 minggu lg...tq

    ReplyDelete
  32. Salam,
    Saudari Eiyta, boleh bagi no contact & email Hj Yon tu , kami akan ke Perth Disember ni,harap sangat dapat bantu.terima kasih, email saya fadlijpp@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Salam,
    Saudari Eiyta, boleh bagi no contact & email Hj Yon tu , kami akan ke Perth Disember ni,harap sangat dapat bantu.terima kasih, email saya rozilawatihalilan@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Sekiranya memerlukan homestay di Perth, sesuai utk org Islam, SUCI dan HALAL, boleh muat hingga 6 orang..$180 per malam..10 minit dari Perth City..boleh whatsapp +61411536495 utk berbincang dengan lebih lanjut..

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum...
    Sis, minta info jg tentang Homestay Haji Yon boleh?
    Ini e-mel saya:
    norisammdnoor@yahoo.com my

    Tksh sis...

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum...
    Bole saya dapatkan info Homestay Haji Yon?
    Ini e-mel saya:
    zulianazulkiflee@gmail.com

    ReplyDelete
  37. salam.boleh saya dapatkan info Homestay Haji Yon?Emailkan saya ye hikiena@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. assalam. boleh emel info homestay Haji Yon? hazardcool@gmail.com. TQ

    ReplyDelete
  39. assalam....bole dapat contact no hj yon ke?
    email hazeline182@yahoo.com

    ReplyDelete
  40. Assalam.... mohon dapatkn contact no. Or email hj yon yer...

    elinzshazlin@gmail.com

    ReplyDelete
  41. salam..boleh saya dptkan contact Hj Yon. email saya norie_83@hotmail.com

    ReplyDelete
  42. Salam...bole saya dptkan contact Hj Yon.email saya nashim106@yahoo.com
    Terima kasih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...